Teplý lososovo-mangový šalát
(Doba prípravy 40 minút, 4 porcie po 94 kcal)
- 115 g cherry paradajok
- 85 g lososa bez kože
- 1 zrelé mango
- 2 PL pomarančovej šťavy
- 1 PL sójovej omáčky
- ½ šalátovej uhorky
- šalátové listy
- 6 mladých cibuliek
Polovicu paradajok pokrájame na polovičky. Na špajdle napichujeme lososa nakrájaného na kúsky s celými paradajkami a kúskami manga. V miske zmiešame pomarančovú šťavu, sójovú omáčku a ponapichované špajdle potrieme zmesou. Marinujeme 15 minút.
Taniere obložíme šalátom, nakrájanými paradajkami, mangom, uhorkami a cibuľkou.
Na gril dáme alobal a zohrejeme ho na vyššiu teplotu. Poukladáme lososové špajdle, opäť potrieme marinádou a grilujeme 5 – 7 minút, kým nie je losos upečený.
Na šalátové taniere poukladáme špajdle a pokvapkáme dressingom.
Dressing:
- 4 PL nízkotučného jogurtu
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL pomarančovej kôry
Zmiešame biely jogurt, sójovú omáčku a pomarančovú kôru.
Šalát s pečeným baklažánom a paradajkami
(Doba prípravy 30 minút, 4 porcie po 90 kcal)
- 0,5 kg baklažánov
- 0,5 kg paradajok
- 1 PL olivového oleja
- 2 PL petržlenovej vňate
- soľ
- mleté čierne korenie
Paradajky a baklažány umyjeme a nakrájame na kolieska. Plátky baklažánov nakrájame na kolieska a osolíme z obidvoch strán. Potom ako pustia šťavu, ich opláchneme a osušíme. Poukladáme ich vedľa seba do pekáča. Potrieme ich olivovým olejom, posolíme a okoreníme.
Na 15 minút vložíme do vyhriatej rúry na 220 – 240 °C.
Vyberieme a poukladáme na baklažán plátky paradajok. Zapekáme 5 minút.
Dressing:
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL vínneho octu
Pretlačené cesnaky zmiešame s octom a olivovým olejom.
Jedlo pred podávaním polejeme dressingom a posypeme petržlenovou vňaťou.
Kapustový šalát
(Doba prípravy 25 minút, 4 porcie po 55 kcal)
- ½ hlávkovej kapusty
- 1 väčšia mrkva
- 4 mladé cibuľky
- 2 stonky stonkového zeleru
- soľ
- trstinový cukor
Zeleninu umyjeme. Kapustu si pokrájame na drobno, posypeme soľou a cukrom podľa chuti, vyžmýkame a prikryjeme na 10 minút do chladničky. Očistenú mrkvu postrúhame na strúhadle. Zeler a mladú cibuľku nakrájame na tenké plátky. Všetko spolu zmiešame.
Pripravíme dressing – ocot zmiešame s horčicou – pridáme do šalátu.
Krabí šalát
(Doba prípravy 25 minút, 4 porcie po 96 kcal)
- 1 chilli paprička
- 115 g hráškových strukov
- 6 mladých cibuliek
- olivový olej
- 25 g kukurice
- 150 g krabieho mäsa
- 55 g kreviet
- 1 mrkva
- sójové výhonky
- 2PL pomarančovej šťavy a 1 PL kôry
- 25 špenátových listov
- 1 PL koriandrovej vňate
Panvicu wok si rozohrejeme a pridáme olivový olej. Pridáme chilli papričku, hráškové struky a na miernom ohni opekáme 2 minúty. K tomu primiešame kukurici, cibuľku a opekáme ešte 1 minútu.
Pridáme krevety, krabie mäso, postrúhanú mrkvu, sójové výhonky a špenát. Vmiešame pomarančovú šťavu, kôru a miešame ďalšie 3 minúty, kým zelenina nezmäkne. Podávame posypané koriandrovou vňaťou.
Letný špenátový šalát
(Doba prípravy 20 minút, 1 porcia 241 kcal)
- 400 g špenátových listov
- 200 g nízkotučného syra podľa vlastného výberu
- 4 veľké čerstvé paradajky
- 1 stredne veľký pór
- 2 - 3 sladké papriky
Dressing:
- 2 PL horčice
- 1 PL medu
- 4 PL olivového oleja
- 2 PL jablčného octu
- 1 PL posekanej petržlenovej vňate
- soľ
Špenátové listy umyjeme a zbavíme ich stopiek. Premiešame ich spolu s postrúhaným syrom, pokrájaným pórom, paprikou a paradajkami. Ingrediencie na dressing zmiešame a polejeme nimi šalát a necháme postáť v chlade.
Cottage "tzatziki" šalát
(Doba prípravy 5 minút, 2 porcie po 87 kcal)
- cottage cheese
- ½ stredne veľkej uhorky
- 1 ČL kôpru
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
Cottage cheese rozmiešame s troškou olivového oleja. Pridáme ošúpanú, nastrúhanú uhorku a zamiešame. Pridáme roztlačený cesnak, lyžičku nadrobno nakrájaného kôpru a dochutíme soľou a čiernym korením.