+421 (0)911 308 828         Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Plnené nektárinky

(Doba prípravy 40 minút, jedna porcia 84 kcal)

  • 4 zrelé pevné nektárinky alebo broskyne
  • 140 g čučoriedok
  • 115 g malín
  • 150 ml čerstvej pomarančovej šťavy
  • 1 – 2 ČL medu
  • 200 ml bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 PL najemno postrúhanej pomarančovej kôry

Rúru predhrejeme na 180 °C. Nektárinky prekrojíme, vyberieme kôstku a poukladáme do plytkej ohňovzdornej misky.

V inej miske zmiešame čučoriedky aj maliny a ovocím naplníme nektárinky. Zvyšné ovocie poukladáme okolo nektáriniek.

V malej miske zmiešame pomarančovú šťavu, med a nalejeme na ovocie. Jogurt rozmiešame s postrúhanou pomarančovou kôrou a dáme vychladiť do chladničky.

Plnené nektárinky pečieme 10 minút. Podávame s ochuteným jogurtom.

Miešané ovocné brülée

(doba prípravy 10 minút, jedna porcia 165 kcal)

  • 450 g umytého ovocia, napr. maliny, jahody, čierne ríbezle, červené ríbezle, čerešne, ak je mrazené, necháme ho rozmraziť.
  • 2/3 hrnčeka nízkotučnej smotany
  • 2/3 hrnčeka nízkotučného bieleho jogurtu
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 4 PL trstinového cukru

Umyté ovocie rozdelíme na štyri časti do štyroch pripravených malých ohňovzdorných misiek.

Smotanu zmiešame s jogurtom a vanilkovým extraktom.

Touto zmesou zalejeme ovocie tak, aby bolo celkom zakryté.

Do každej misky nasypeme 1 PL cukru a vložíme do vyhriatej rúry na 2 – 3 minúty, aby sa cukor rozpustil a začal karamelizovať. Pred podávaním necháme chvíľku postáť.

Višne s tvarohom

(Doba prípravy 60 minút, 4 porcie po 300 kcal)

  • 2 vajcia
  • 3 PL trstinového cukru
  • 2 PL masla
  • balíček vanilkového cukru
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 0,5 kg sladkých višní
  • olivový olej na vymazanie žiaruvzdornej nádoby
  • strúhaný kokos na vysypanie nádoby

Žĺtky oddeľte od bielkov.

Cukor, maslo, žĺtky a vanilkový cukor dôkladne vymiešame na nadýchanú hmotu. Za stáleho miešania pridávame tvaroh a prášok do pečiva.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme ho do tvarohovej hmoty a zľahka vymiešame.

Žiaruvzdornú nádobu vymažeme olejom a vysypeme strúhaným kokosom. Vložíme do nej višne a zalejeme ich pripravenou hmotou.

Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 35 – 40 minút. Podávame teplé.

Košíčky so sušeným ovocím

(Doba prípravy 40 minút, 12 košíčkov po cca 120 kcal)

  • 200 g zmesi sušeného bobuľového ovocia bez orechov
  • 8 PL trstinového cukru
  • 4 PL celozrnnej pšeničnej múky
  • 2 vajcia
  • 150 ml mlieka (1,5 %)
  • väčšia štipka prášku do pečiva
  • 1 ČL repkového oleja na vymazanie formičiek

Košíčkové formičky vymažeme olejom. Sušené ovocie nasekáme.

Do hrnčeka dáme 6 PL cukru a za stáleho miešania roztopíme na miernom ohni. Pridáme sušené ovocie, premiešame, prikryjeme a odstavíme.

Do misky nasypeme múku, prášok do pečiva, kým nevznikne jednoliate cesto. Pridáme sušené ovocie s cukrom a dôkladne premiešame.

Cesto vložíme do predhriatej rúry na 190 – 200 °C a pečieme 15 – 20 minút. Dávame pozor, aby sa košíčky nepripálili.

Jablkovo–mangové želé

(8 porcií po 59 kcal)

  • 450 ml jablkovej šťavy
  • 1 PL medu
  • 3 ČL práškovej želatíny
  • 1 veľké zrelé mango, očistené a pokrájané na kúsky
  • 300 g čerstvých malín alebo čučoriedok

Kovovú formu na chlieb s objemom 1,2 l naplníme studenou vodou a odložíme nabok. Do kastróla vlejeme jablkovú šťavu a pridáme med. Dáme na slabý oheň a navrch nasypeme želatínu. Necháme takmer zovrieť, neustále miešame. Potom zložíme z ohňa a necháme 5 minút vychladnúť.

Vodu z formy vylejeme a naspodok naložíme vrstvu malín a manga. Zalejeme dostatočným množstvom vychladeného jablkového želé, aby bolo ovocie zakryté, a dáme do chladničky stuhnúť. Opakujeme, kým nespotrebujeme všetko ovocie a želé.

Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky stuhnúť. Potom prikryjeme fóliou a zaťažíme. Necháme cez noc v chladničke.

Nasledujúci deň ponoríme spodok formy na 30 sekúnd do vriacej vody. Želé vyklopíme na servírovaciu tácku. Podávame rozdelené na osem porcií.

Dusené krémové jablká

(Doby prípravy 30 minút, 1 porcia 96 kcal)

  • 450 g jabĺk, ošúpaných, očistených a pokrájaných
  • 1 PL medu
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2 – 3 PL vody
  • 300 ml nízkotučného bieleho jogurtu
  • 140 g malín
  • lístky mäty

Do kastróla dáme jablká, med, škoricu aj vodu a dáme na slabý oheň. Varíme 12 až 15 minút, kým nie sú jablká mäkké. Občas premiešame. Zložíme z ohňa a rozšľaháme, aby v hmote neboli hrudky. Necháme vychladnúť.

Do veľkej misy dáme jogurt a vmiešame jablkovú hmotu. Niekoľko malín si odložíme na ozdobenie, ostatné opatrne zamiešame do hmoty. Naložíme do štyroch misiek a dáme aspoň na 1 hodinu chladiť.

Ozdobíme odloženými malinami aj mätovými lístkami a podávame.

Ovsené hrudky

(Doba prípravy 35 minút, 12 kusov po 47 kcal)

  • 175 g ovsených vločiek
  • 55 g trstinového cukru
  • 55 g sušených marhúľ, posekaných
  • 25 g sušených brusníc
  • 2 PL mandľových lupienkov
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2 bielky

Rúru predhrejeme na 190 °C. Do plechu na mafiny vložíme papierové košíčky. Do misy dáme ovsené vločky, pridáme cukor, marhule, brusnice, mandľové lupienky a škoricu.

V ďalšej mise mierne vyšľaháme bielky na penistú hmotu, vmiešame suché suroviny a dobre premiešame. Rukami naberieme asi 1 lyžicu hmoty a poriadne postláčame. Poukladáme do papierových košíčkov. Takto spracujeme všetku hmotu.

Pečieme 15 – 20 minút, kým nie je povrch hrudiek chrumkavý. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Lupienky zo sušeného ovocia

(Doba prípravy 40 minút, 20 – 15 lupienkov po 80 kcal)

  • 100 g sušených fíg
  • 100 g sušených marhúľ
  • 100 g sušených hrušiek
  • 50 g neochutených arašidov
  • 50 g slnečnicových semienok
  • 50 g ovsených vločiek
  • 50 g celozrnnej pšeničnej múky
  • ¼ šálky čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
  • 3 PL prírodného tekutého medu
  • repkový olej na vymazanie plechu

Sušené ovocie a arašidy najemno posekáme. Pridáme slnečnicové semiačka, ovsené vločky, múku, šťavu a med.

Rozmixujeme alebo dôkladne premiešame. Ak je hmota príliš suchá, dolejeme malé množstvo pomarančovej šťavy.

Tenší plech vymažeme tenkou vrstvou repkového oleja a nanesieme naň hmotu. Na 20 – 25 minút vložíme do rúry predhriatej na teplotu 200 °C a pečieme dozlatista. Necháme vychladnúť a pokrájame alebo polámeme na kúsky.

Ovocie pod pokrývkou

(Doba prípravy 30 minút, 4 porcie po 150 kcal)

  • 2 kiwi
  • 1 mango
  • 1 banán
  • ½ malého ananásu
  • 2 PL limetkovej šťavy
  • 2 bielky
  • 200 ml smotany (12 %)
  • niekoľko kvapiek vanilkovej esencie

Ovocie ošúpeme. Kiwi, banán a ananás nakrájame na kocky, mango rozmixujeme na hladkú hmotu. Nakrájané ovocie pokvapkáme limetkovou šťavou a jemne premiešame.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Za jemného miešania do neho postupne pridávame smotanu a vanilkovú esenciu.

V miskách na šalát rozložíme vrstvy ovocia, mangové pyré a sneh so smotanou (musí zakrývať dezert).

logo

Zdravie a krása na dosah v Health&Beauty

    Klinika estetickej medicíny Health&Beauty sa stará o krásu a zdravie svojich klientov a klientiek. Sme moderná klinika na svetovej úrovni s dlhoročnými odbornými skúsenosťami v oblasti chudnutia, modelácie postavy, spevnenia pokožky i tela, liečby celulitídy, formovania kontúr či celkovej regenerácie. Prinášame vám len to najlepšie z oblasti estetickej a korektívnej dermatológie, zdravej výživy, zdravého životného štýlu, redukcie váhy a liečby obezity a metabolického syndrómu. Snažíme sa neustále napredovať, sledujeme najnovšie lekárske a estetické postupy. Našou hlavnou prioritou sú komplexné služby a individuálny prístup v modernom, pokojnom a priateľskom prostredí.  

Adresa

Klinika Health&Beauty

PERLA RUŽINOVA

Kaštieľska 4

821 05 Bratislava

 

Telefón

+421 (0)911 308 828

E-mail

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

ikona-1 Objednajte sa

Facebook