Voňavé tuniakové steaky
(Doba prípravy 30 minút, jedna porcia 239 kcal)
- 4 steaky z tuniaka, každý s hmotnosťou asi 175 g
- ½ ČL najemno postrúhanej limetovej kôry
- 1 roztlačený strúčik cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL mletého koriandra
- 1 PL limetovej šťavy
- čierne korenie
- čerstvý koriander na ozdobenie
Z tuniaka odstránime kožu, opláchneme ho a necháme odkvapkať na papierových utierkach.
V malej miske zmiešame postrúhanú limetkovú kôru s cesnakom, olivovým olejom, rascou a mletým koriandrom. Okoreníme podľa chuti a vymiešame na pastu.
Pastou potrieme obe strany tuniaka. Tuniaka položíme na grilovaciu plochu a pevne pritlačíme, aby sa jemne pripiekol. Potom oheň zmiernime a grilujeme 5 minút. Rybu obrátime a grilujeme ďalšie 4 – 5 minúty, aby sa dobre prepiekla. Necháme ju odkvapkať na papierovej utierke a potom preložíme na ohriaty tanier.
Rybu pokvapkáme limetovou šťavou a ozdobíme čerstvým koriandrom. Podávame s čerstvými paradajkami a citrónom.
Karí losos
(Doba prípravy 25 minút, jedna porcia 97 kcal)
- 4 filety lososa, po 175 g
- 40 g čerstvej celozrnnej strúhanky
- 1 a ½ PL karí pasty
- 1 PL posekanej koriandrovej vňate
- dieliky citróna
- šalátové listy
Rúru predhrejeme na 180 °C. Z lososa odstránime kosti, opláchneme ho a osušíme papierovými utierkami.
V miske zmiešame strúhanku, karí pastu a posekanú koriandrovú vňať.
Filety lososa dáme po jednom na kus alobalu a natrieme ich zmesou strúhanky a karí. Prikryjeme alobalom a dáme do pekáča.
Pečieme 10 minút, potom odstránime vrchný alobal a pečieme ešte 10 minút, kým nie je losos prepečený. Podávame ozdobené dielikmi citróna a so šalátovými listami.
Fašírky z tuniaka a sladkých zemiakov
(Doba prípravy 45 minút, jedna porcia 99 kcal)
- 175 g sladkých zemiakov, očistených a pokrájaných
- 175 g tuniaka z konzervy vo vlastnej šťave, scedeného
- 4 mladé cibuľky, pokrájané
- 1 PL postrúhanej citrónovej kôry
- 1 PL posekanej koriandrovej vňate
- mleté čierne korenie
- dieliky citróna
- uvarená zelená fazuľka alebo šalátové listy
V kastróle s vriacou vodou varíme sladké zemiaky 10 až 12 minút, kým nie sú mäkké. Scedíme a roztlačíme.
Tuniaka rozoberieme na kúsky a pridáme k roztlačeným zemiakom spolu s cibuľkou, citrónovou kôrou a koriandrovou vňaťou a čiernym korením.
Suroviny zmiešame a rukami vytvarujeme štyri fašírky. Uložíme na tanier, prikryjeme fóliou a dáme aspoň na 30 minút do chladničky.
Rúru predhrejeme na 190 °C. Fašírky poukladáme na plech s nepriľnavým povrchom a pečieme 20 minút. Preložíme na tanier, ozdobíme dielikmi citróna a podávame s uvarenou fazuľkou.
Morský jazyk s hubami
(Doba prípravy 30 minút, jedna porcia 243 kcal)
- 4 filety z bieleho morského jazyka, každú s hmotnosťou asi 150 g
- 2 PL limetkovej šťavy
- 1/3 hrnčeka olivového oleja
- 2 a ½ hrnčeka miešaných húb (napr. hríby, hliva ustricová, šitake, kuriatka) pokrájané na štvrťky
- 4 pokrájané paradajky bez šupky a semien
- zelerovú soľ a čierne korenie
- čerstvé bazalkové lístky na ozdobenie
Mriežku vyložíme papierom na pečenie a naň poukladáme filety z morského jazyka.
Pokvapkáme limetkovou šťavou, ochutíme zelerovou soľou a čiernym korením.
Mriežku vložíme do mierne vyhriateho grilu alebo rúry a pečieme 7 – 8 minút bez obracania, aby sa ryby prepiekli. Udržiavame teplé.
V malej rajnici zohrejeme pokrájané paradajky.
Huby spolu so šťavou, ktorú pustili, a s paradajkami rozložíme na rybie filety.
Ozdobíme bazalkovými lístkami a podávame s čerstvým miešaným šalátom.
Tatársky biftek z lososa so zemiakmi v alobale
(Doba prípravy 20 minút, jedna porcia 200 kcal)
- 500 g filetov z lososa
- 4 PL citrónovej šťavy
- 2 malé cibuľky
- 1 zväzok petržlenu
- soľ
- 4 plátky citrónu
Rybu umyjeme, osušíme a necháme 10 minút marinovať v citrónovej šťave, potom nožom nasekáme nadrobno.
Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno. Petržlen umyjeme a nakrájame nadrobno.
Lososa zmiešame s petržlenom a cibuľou. Ochutíme soľou.
Dáme na tanier a každú porciu podávame so šalátom a s plátkom citrónu k zemiakom v alobale, alebo s čerstvým špaldovým chlebom.
Morská pražená zmes
(Doba prípravy 15 minút, jedna porcia 99 kcal)
- 115 g bielej ryby
- olivový olej
- 1 čerstvá paprička jalapeño, bez semien a nadrobno pokrájaná
- kúsok čerstvého zázvoru, očistený a postrúhaný
- 85 g surových kreviet
- 115 g mladých kukuričných kláskov, pozdĺžne prekrojených
- 115 g hráškových strukov
- 6 mladých cibuliek, pokrájaných
- 1 PL sójovej omáčky
- 115 g kalmarov, očistených a pokrájaných na kúsky
- 115 g čerstvého špenátu
- 115 g sójových výhonkov
Z ryby odstránime kožu, opláchneme ju, osušíme papierovými utierkami a pokrájame na malé kúsky.
Wok rozohrejeme na vysokú teplotu. Pridáme papričku aj zázvor a pražíme 1 minútu, potom pridáme rybu s krevetami a pražíme 2 minúty.
Pridáme kukuričky, hráškové struky, cibuľku a sójovú omáčku a smažíme ďalšie 2 až 3 minúty, kým nie je ryba prepečená a krevety nie sú ružové.
Pridáme kalmary, špenát aj sójové výhonky a smažíme ešte 2 minúty. Ihneď podávame rozdelené do štyroch misiek.
Rybie filé na letnej zelenine
(Doba prípravy 30 minút, jedna porcia 367 kcal)
- 1 kaleráb
- 2 mrkvy
- 1 fenikel
- 1 PL masla
- 4 stredne veľké porcie filé
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL masla
- 200 g bylinkového tvarohu
- 2 PL mlieka
- 4 PL nasekaných miešaných byliniek
Zeleninu očistíme, umyjeme, ošúpeme a nakrájame na plátky alebo na kocky. Podusíme vo vode s trochou masla.
Rybie filé umyjeme, osušíme a pokvapkáme citrónovou šťavou, potom po obidvoch stranách opečieme na rozpustenom masle.
Tvaroh s mliekom vmiešame do omáčky a zamiešame medzi nasekané bylinky.
Zeleninu dáme na podnos, na ňu položíme rybie filety a podávame s omáčkou a osolenými zemiakmi.