Plnené nektárinky
(Doba prípravy 40 minút, jedna porcia 84 kcal)
- 4 zrelé pevné nektárinky alebo broskyne
- 140 g čučoriedok
- 115 g malín
- 150 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- 1 – 2 ČL medu
- 200 ml bieleho gréckeho jogurtu
- 1 PL najemno postrúhanej pomarančovej kôry
Rúru predhrejeme na 180 °C. Nektárinky prekrojíme, vyberieme kôstku a poukladáme do plytkej ohňovzdornej misky.
V inej miske zmiešame čučoriedky aj maliny a ovocím naplníme nektárinky. Zvyšné ovocie poukladáme okolo nektáriniek.
V malej miske zmiešame pomarančovú šťavu, med a nalejeme na ovocie. Jogurt rozmiešame s postrúhanou pomarančovou kôrou a dáme vychladiť do chladničky.
Plnené nektárinky pečieme 10 minút. Podávame s ochuteným jogurtom.
Miešané ovocné brülée
(doba prípravy 10 minút, jedna porcia 165 kcal)
- 450 g umytého ovocia, napr. maliny, jahody, čierne ríbezle, červené ríbezle, čerešne, ak je mrazené, necháme ho rozmraziť.
- 2/3 hrnčeka nízkotučnej smotany
- 2/3 hrnčeka nízkotučného bieleho jogurtu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 4 PL trstinového cukru
Umyté ovocie rozdelíme na štyri časti do štyroch pripravených malých ohňovzdorných misiek.
Smotanu zmiešame s jogurtom a vanilkovým extraktom.
Touto zmesou zalejeme ovocie tak, aby bolo celkom zakryté.
Do každej misky nasypeme 1 PL cukru a vložíme do vyhriatej rúry na 2 – 3 minúty, aby sa cukor rozpustil a začal karamelizovať. Pred podávaním necháme chvíľku postáť.
Višne s tvarohom
(Doba prípravy 60 minút, 4 porcie po 300 kcal)
- 2 vajcia
- 3 PL trstinového cukru
- 2 PL masla
- balíček vanilkového cukru
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 1 ČL prášku do pečiva
- 0,5 kg sladkých višní
- olivový olej na vymazanie žiaruvzdornej nádoby
- strúhaný kokos na vysypanie nádoby
Žĺtky oddeľte od bielkov.
Cukor, maslo, žĺtky a vanilkový cukor dôkladne vymiešame na nadýchanú hmotu. Za stáleho miešania pridávame tvaroh a prášok do pečiva.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme ho do tvarohovej hmoty a zľahka vymiešame.
Žiaruvzdornú nádobu vymažeme olejom a vysypeme strúhaným kokosom. Vložíme do nej višne a zalejeme ich pripravenou hmotou.
Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 35 – 40 minút. Podávame teplé.
Košíčky so sušeným ovocím
(Doba prípravy 40 minút, 12 košíčkov po cca 120 kcal)
- 200 g zmesi sušeného bobuľového ovocia bez orechov
- 8 PL trstinového cukru
- 4 PL celozrnnej pšeničnej múky
- 2 vajcia
- 150 ml mlieka (1,5 %)
- väčšia štipka prášku do pečiva
- 1 ČL repkového oleja na vymazanie formičiek
Košíčkové formičky vymažeme olejom. Sušené ovocie nasekáme.
Do hrnčeka dáme 6 PL cukru a za stáleho miešania roztopíme na miernom ohni. Pridáme sušené ovocie, premiešame, prikryjeme a odstavíme.
Do misky nasypeme múku, prášok do pečiva, kým nevznikne jednoliate cesto. Pridáme sušené ovocie s cukrom a dôkladne premiešame.
Cesto vložíme do predhriatej rúry na 190 – 200 °C a pečieme 15 – 20 minút. Dávame pozor, aby sa košíčky nepripálili.
Jablkovo–mangové želé
(8 porcií po 59 kcal)
- 450 ml jablkovej šťavy
- 1 PL medu
- 3 ČL práškovej želatíny
- 1 veľké zrelé mango, očistené a pokrájané na kúsky
- 300 g čerstvých malín alebo čučoriedok
Kovovú formu na chlieb s objemom 1,2 l naplníme studenou vodou a odložíme nabok. Do kastróla vlejeme jablkovú šťavu a pridáme med. Dáme na slabý oheň a navrch nasypeme želatínu. Necháme takmer zovrieť, neustále miešame. Potom zložíme z ohňa a necháme 5 minút vychladnúť.
Vodu z formy vylejeme a naspodok naložíme vrstvu malín a manga. Zalejeme dostatočným množstvom vychladeného jablkového želé, aby bolo ovocie zakryté, a dáme do chladničky stuhnúť. Opakujeme, kým nespotrebujeme všetko ovocie a želé.
Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky stuhnúť. Potom prikryjeme fóliou a zaťažíme. Necháme cez noc v chladničke.
Nasledujúci deň ponoríme spodok formy na 30 sekúnd do vriacej vody. Želé vyklopíme na servírovaciu tácku. Podávame rozdelené na osem porcií.
Dusené krémové jablká
(Doby prípravy 30 minút, 1 porcia 96 kcal)
- 450 g jabĺk, ošúpaných, očistených a pokrájaných
- 1 PL medu
- 1 ČL mletej škorice
- 2 – 3 PL vody
- 300 ml nízkotučného bieleho jogurtu
- 140 g malín
- lístky mäty
Do kastróla dáme jablká, med, škoricu aj vodu a dáme na slabý oheň. Varíme 12 až 15 minút, kým nie sú jablká mäkké. Občas premiešame. Zložíme z ohňa a rozšľaháme, aby v hmote neboli hrudky. Necháme vychladnúť.
Do veľkej misy dáme jogurt a vmiešame jablkovú hmotu. Niekoľko malín si odložíme na ozdobenie, ostatné opatrne zamiešame do hmoty. Naložíme do štyroch misiek a dáme aspoň na 1 hodinu chladiť.
Ozdobíme odloženými malinami aj mätovými lístkami a podávame.
Ovsené hrudky
(Doba prípravy 35 minút, 12 kusov po 47 kcal)
- 175 g ovsených vločiek
- 55 g trstinového cukru
- 55 g sušených marhúľ, posekaných
- 25 g sušených brusníc
- 2 PL mandľových lupienkov
- 1 ČL mletej škorice
- 2 bielky
Rúru predhrejeme na 190 °C. Do plechu na mafiny vložíme papierové košíčky. Do misy dáme ovsené vločky, pridáme cukor, marhule, brusnice, mandľové lupienky a škoricu.
V ďalšej mise mierne vyšľaháme bielky na penistú hmotu, vmiešame suché suroviny a dobre premiešame. Rukami naberieme asi 1 lyžicu hmoty a poriadne postláčame. Poukladáme do papierových košíčkov. Takto spracujeme všetku hmotu.
Pečieme 15 – 20 minút, kým nie je povrch hrudiek chrumkavý. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Lupienky zo sušeného ovocia
(Doba prípravy 40 minút, 20 – 15 lupienkov po 80 kcal)
- 100 g sušených fíg
- 100 g sušených marhúľ
- 100 g sušených hrušiek
- 50 g neochutených arašidov
- 50 g slnečnicových semienok
- 50 g ovsených vločiek
- 50 g celozrnnej pšeničnej múky
- ¼ šálky čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
- 3 PL prírodného tekutého medu
- repkový olej na vymazanie plechu
Sušené ovocie a arašidy najemno posekáme. Pridáme slnečnicové semiačka, ovsené vločky, múku, šťavu a med.
Rozmixujeme alebo dôkladne premiešame. Ak je hmota príliš suchá, dolejeme malé množstvo pomarančovej šťavy.
Tenší plech vymažeme tenkou vrstvou repkového oleja a nanesieme naň hmotu. Na 20 – 25 minút vložíme do rúry predhriatej na teplotu 200 °C a pečieme dozlatista. Necháme vychladnúť a pokrájame alebo polámeme na kúsky.
Ovocie pod pokrývkou
(Doba prípravy 30 minút, 4 porcie po 150 kcal)
- 2 kiwi
- 1 mango
- 1 banán
- ½ malého ananásu
- 2 PL limetkovej šťavy
- 2 bielky
- 200 ml smotany (12 %)
- niekoľko kvapiek vanilkovej esencie
Ovocie ošúpeme. Kiwi, banán a ananás nakrájame na kocky, mango rozmixujeme na hladkú hmotu. Nakrájané ovocie pokvapkáme limetkovou šťavou a jemne premiešame.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Za jemného miešania do neho postupne pridávame smotanu a vanilkovú esenciu.
V miskách na šalát rozložíme vrstvy ovocia, mangové pyré a sneh so smotanou (musí zakrývať dezert).